Connecticut Children’s Medical Center partnered with DAI to provide Architectural, Engineering and Interior Design Services for an off-site Ambulatory Surgery Center. The team was tasked to design a space that was pediatric friendly and patient-centered for ages birth through twenty-three. Throughout the design process, the DAI team worked closely with CCMC management, caregivers, family members and surgeons.

This project consists of approximately 30,000 square feet of fit-out for four operating rooms and support space, including a Central Sterile Department.   As one enters the center, a greeter in the family waiting area is there to assist you with the registration process. The family waiting area offers comfortable seating, a nourishment area, Wi-Fi and ample day lighting. The environment is a family friendly space that embraces the healing process and supports the patient-centered values of CCMC.

The “theme” for the Pre-Operative Care Unit is derived from elements of nature, water, sky, wind and earth. Through the use of design elements, the “theme” assists with way finding, embraces the principles of evidence-based design and fosters the patient experience. Healing art is used as an architectural element in the recovery bays at the footwall.

In the Operating Room, the CCMC logo is a visible part of the floor detail. The DAI team embraced the project drivers in the design of this state-of-the-art center. Planning was guided through the principles of lean process management in the clinical areas, to maximize efficiency, minimize interruptions and ensure a safe patient care environment. Proper use of finishes addresses the concern of healthcare-associated infection.

The Post-Operative Care Unit  incorporates the elements of “earth and wind” as represented by the Ginkgo leaf that symbolizes longevity, hope, resilience and peace. The key drivers of the planning and design process were to provide a positive patient-centered experience and improved patient outcomes.

The Ambulatory Surgery Center design strives to bring meaning, interest and comfort to those who the health center provides surgical services. The result of this innovative design is a facility that enhances the personal experience of ambulatory patients, families, and caregivers, while ensuring operational efficiency and optimal facility performance.

2014 Winner of the AGC Build CT Awards – Category Specialty:  Interiors

2014 Winner of the Floor Focus Vision Award –  Category: Healthcare

  • Categories
  •  Client
  • Completion Date
    2013
  • Square Footage
    30,000
  • Construction Cost
    $5 Million

You may also like